Moment istoric în alimentația oamenilor: primii porci modificați genetic
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat utilizarea porcilor prelucrați genetic pentru produse alimentare și medicale. Acesta este un moment istoric: primii porci modificați genetic pentru alimentația oamenilor.
Porcii, dezvoltați de compania medicală Revivicor, ar putea fi folosiți în producția de medicamente, pentru a furniza organe și țesuturi pentru transplanturi și pentru a produce carne sigură pentru persoanele cu alergii la carne.
„Prima aprobare de astăzi a unui produs de biotehnologie animală atât pentru alimente, cât și ca sursă potențială de utilizare biomedicală reprezintă o etapă imensă pentru inovația științifică”, a declarat comisarul FDA Stephen M. Hahn într-un comunicat de presă.
Porcii sunt numiți porci GalSafe deoarece le lipsește o moleculă numită zahăr alfa-gal, care poate declanșa reacții alergice. Zaharul alfa-gal se găsește la multe mamifere, dar nu la oameni, de obicei.
Premieră în alimentația oamenilor și producerea de medicamente – porci modificați genetic
Sindromul alfa-gal (AGS), care provoacă o alergie gravă la carne, se poate întâmpla după o mușcătură de la o căpușă. Deși acest lucru nu a fost încă testat special pentru persoanele cu AGS, FDA a stabilit că produsele din carne de porc GalSafe sunt sigure pentru consumul populației generale.
În plus față de potențialul lor pentru un consum mai sigur, există mai multe utilizări medicale potențiale pentru porcii GalSafe. Acestea ar putea fi utilizate pentru a face medicamente precum heparina, un diluant comun de sânge derivat din țesuturi animale, mai sigur pentru persoanele cu AGS.
Porcii GalSafe ar putea fi de asemenea utili în transplanturile de organe, deoarece zahărul alfa-gal poate fi o cauză a respingerii organelor. Porcii nu au fost încă testați pentru potențialul de transplant, așa că sunt necesare cercetări suplimentare.
Nu este prima dată când FDA aprobă animale modificate genetic. În 2009, FDA a aprobat caprele modificate genetic care produc un medicament în laptele lor pentru prevenirea cheagurilor de sânge. Puii care pot face un medicament în ouă au fost aprobați, de asemenea, în 2015, iar în același an somonul a devenit primul animal modificat genetic care a fost aprobat pentru consum.
Dar porcii GalSafe marchează o premieră – prima dată când FDA a acordat aprobarea unui animal modificat genetic atât pentru consumul uman, cât și pentru uz medical.
Acești porci nu sunt “super-porci”. Singura diferență dintre aceștia și colegii lor nemodificați genetic este lipsa unei molecule de zahăr specifice. Orice dezvoltator care dorește să utilizeze porci GalSafe va trebui să solicite aprobarea FDA înaintea utilizării de noi medicamente, transplanturi sau implanturi la om.